Monday, January 30, 2012

best of friends !

wat uppppp!lama dak berblog .tak rindu kite kerr?haha *gedik .woot sepa tidak tau ?meh aku kc tauu . UINA is trending in Twitter ! .haha gila durang nii .okeyy keluar topic sudaa saya .huahua ==

okeyy ! believe it or not ,everyone have friend rite ?same like me (: tak kira la lelaki or perempuan , janji kawan .jadi hari nh aku mau share urg urg yang aku sayanggg ,bukan boyfriend okey [:3] memandang kan aku tengah sangat amat boring sekarang !



comel kan dy ?hehe nama dy debbie .kami kenal since sekolah rendah lagi tp tyme tuh dak berapa rapat cuhs kami dak sama kelas .sejaksejak masuk secondary schl br rapat ,sama kelas tyme form 1 seja .then form 2 ,3 enda sudaa .aku naik kelas :( tp dak paa .sekarang kelas kami berjiran sejaa .dapat juga jumpa sesama .dy memahami , dy baik , kami selalu meluah perasaan sesama sendiri .haha dy teman paling rapat aku skg .tyme rehat , kalau bkn dy yg tnggu aku , aku yg tnggu dy (:




urg yg chubby chubby .fazreen empunya diri .haha ini urg pun aku kenal sejak sekolah rendah .tyme skg rendah bole la kami rapat tp sejak sekolah menengah lg rapat laa .dy la kawan aku bergilaa .ahha otak dy ni ada gila sikit .suka betul kacau urg dating *bkn aku dating ah .haha selalu aku makan nasi , sekali ada th hari aku makan rotii anduu jatuh miskin suda aku .haha bole dy kc gelak aku ?haha hina sngt ka aku ni ?yg penting dy pindik dr aku .haha




namanya nurana anis zulaika .waa aku ingat ni nama dy !untung kau punya kwn mcm aku .ahha *prasaan .dy dulu tyme schl rendah rapat sama debbie .yaka ?haha kalilaa .tp dulu tyme schl rendah , ada sikit laa kami benci dy !dulu ahhh .skg sayang dy baa .aku jujur suda ni .jgn mara ek nurana .urg dy anduu mcm lidi baa .tp lawa baa .bebeh nh joo ! haha pemes lg pemes :DD




zarith nur yuhanis adek kepada yunalis !haha tipu jerr .ini paling my best friend .dr schl rendah dak pernah gaduhhhh .gaduh manja ja pernah kn yuhanizzzzz !tiap hari aku pulang sama dy dulu tyme mau dekatdekat upsr , lgpun rumah kami dekat sejaa .dak sampai 19 sampai suda rumahnya tuh .dy cantekk somel !hehe .



puteri diberi gelaran .full namanya sharifah puteri mariana binti aku lupa .syed somethinglaa .haha .muka dy ala ala korea .putih kn dy ?putih kn putih kn !aku yg jelousss :/ naa ini urg baru best friend aku tyme schl rendah !sngt rapat .kn beh ?hehe .skg pun best of friend aku .dy ni alway sama boyfriendnya tuh d schl .satu kepala sama c nurana .kn bgs aku pun begitu !haha .






syiqin sama shera .dua urg ni classmate aku dr form 2 .kami kenal pun dr sana .lama lama kami rapat , tp dak juga rapat lerr .dua dua pandai , dua dua cantik .jd senang kalau aku dak tau papa pasal pelajaran , drg la jd cikgu kecil aku .haha teutama maths .ya allah .hari ni aku belajar esok lupa sudaa -.- durang memang baik urgnyaa .dak rugi sepa yg dapat :p




paling last AYAI (: nama bapa kami sama , KAMARUDIN !haha .totally dy memang cantek baik dan friendlyyyyyyyy .once dy sayang satu urg tuh , dy akan selalu syg tuh urg .hehe she my baby <3 kami kenal enda juga lama .kira kira br 3 tahunlaa .heee


ba penat suda aku tuliss .BTW I LOVE YOU ALL <3
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

Thursday, January 19, 2012

marah dan memaafkan .

Semua orang pasti pernah marah. Kerana marah merupakan sifat fitrah yang dimiliki oleh semua manusia. Bohong besar jika ada orang di dunia ini yang mengaku dirinya tidak pernah marah.

Secara amnya, manusia diciptakannya sebagai makhluk yang bersosial yang sentiasa berinteraksi dengan orang lain, sangat mungkin terjadinya perbezaan pendapat dan watak yang boleh memicu kepada kejengkelan dan kemarahan. Hal ini sangat sangat biasa, terutama dalam kehidupan rumah tangga, perselisihan suami isteri seringkali tak boleh dihindari.

Bukankah Rasulullah telah bersabda :

Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu mengendalikan dirinya ketika marah.” (HR. Bukhari)

Umar bin Khaththab a pernah berkata di dalam khutbahnya, “Orang yang beruntung di antara kalian adalah orang yang terjaga dari ketamakan, hawa nafsu, dan amarah.”


Apabila Kita Terlanjur Marah

Bagaimana bila kita terlanjur marah? Hendaklah kita segera sedar, dan berusaha mengekang dirinya agar kemarahannya tidak terus berkelanjutan.

Segera minta maaf merupakan langkah tepat untuk meredam suasana, agar kemarahan tidak bertambah dengan sederet efek negatif yang mengancam keutuhan keluarga. Bila suami yang khilaf terbelenggu oleh nafsu amarah, segeralah meminta maaf kepada isteri. Isteri juga harus berlapang dada untuk memaafkan si suami.

Semoga amarah yang disesali dan minta maaf akan menjadi pembersih dosa orang yang dimarahinya.

Rasulullah bersabda, “Ya Allah, sesungguhnya aku adalah manusia biasa. Oleh kerana itu, sesiapapun kaum muslimin yang telah aku maki atau aku laknat, jadikanlah hal itu sebagai penyucian dan rahmat baginya.” (HR. Muslim)

Kita semua berharap, bila suatu ketika kita khilaf dan terlanjur marah, semoga kemarahan kita menjadi rahmat bagi orang lain. Yakni saat kita segera sedar, menyesal dan meminta maaf dengan kekhilafan kita.



Dua Jenis Marah: Marah Terpuji & Tercela

Marah sering diklasifikasikan menjadi dua jenis. Pertama, marah yang terpuji, iaitu bila dilakukan dalam rangka membela diri, kehormatan, harta, agama, hak-hak umum atau menolong orang yang dizalimi. Kedua, marah yang tercela, yakni marah sebagai tindakan balas dendam demi dirinya sendiri.

Dalam kehidupan keluarga, seorang isteri akan menerima kemarahan suami, bila suaminya marah dengan landasan keagamaan yang kukuh. Suami marah kerana ingin membela prinsip agama yang mungkin dilalaikan oleh isterinya. Inilah marah yang berbaloi, marah yang berkualiti.

Suami marah tidak semata-mata kerana perkara-perkara yang bersifat keduniaan, atau hal-hal remeh yang tidak memiliki kaitan dengan agama. Suami marah kerana didasari alasan yang bersifat syar’ie, walaupun itu harus, tetapi ia masih lagi dalam batas kewajaran dan tidak boleh berlebihan.

Marah seperti inilah yang pernah dilakukan Rasulullah dalam hidupnya. Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud bahawa dia berkata, “Kami pernah bersama Rasulullah melalui sebuah sarang semut yang telah dibakar.

Nabi lalu marah dan bersabda, ‘Sesungguhnya tidak patut bagi manusia untuk menyiksa dengan siksaan Allah’.” (HR. Ahmad dan Nasa’i)


Penutup : Berikan Kemaafan, Tenangkan jiwa

Kunci kelapangan jiwa dan ketenangan hati adalah di dalam roh kita ini tiada kebencian terhadap orang lain. Dan ia adalah salah satu dari kunci-kunci syurga.

Pada suatu hari, Rasulullah SAW bersama sahabat-sahabatnya sedang duduk bersama. Tiba-tiba baginda bersabda: “Akan datang selepas ini seorang ahli syurga.”

Maka muncul lah fulan bin fulan. Keesokannya juga sama, Rasulullah bersabda perkara yang sama, dan muncul fulan bin fulan yang sama. Keesokannya lagi juga sama. Rasulullah SAW bersabda perkara yang sama, dan muncul fulan bin fulan yang sama.

Akhirnya seorang sahabat Rasulullah pergi berziarah ke rumah lelaki itu, dan tidur di rumahnya untuk menyiasat apakah amalannya. Selama tiga hari, sahabat Rasulullah itu tidak menjumpai apa-apa ibadah yang hebat, yang besar,yang menarik. Akhirnya dia menyatakan hajat sebenarnya tidur di rumah lelaki itu.

Lelaki itu menjawab: “Ibadahku adalah sebagaimana yang kau lihat. Tiada yang menakjubkan. Biasa-biasa sahaja.”

Sambung lelaki itu: “Tetapi di dalam hatiku tidak ada sangka buruk, rasa benci, kepada saudara-saudara mukminku.”

Sebab itu, Islam menganjurkan bermaafan.

Sebab dengan kemaafan, hati manusia itu akan bahagia.
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

Wednesday, January 18, 2012

sejarah april's fool .

Bulan April telah hampir tiba tidak lama lagi, ada suatu sambutan jahiliah yang patut kita waspada bersama sebagai seorang Muslim; 1 April sebagai hari April Fool. April Fool sendiri adalah hari di mana orang ramai diperbolehkan untuk menipu dan berbohong kepada orang lain. Tapi tahukah Anda apakah April Fool itu sebenarnya?

Sebenarnya, April Fool adalah sebuah perayaan hari kemenangan atas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan kebohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan sahaja.

Biasanya orang akan menjawab bahawa April Fool—yang hanya berlaku pada tanggal 1 April—adalah hari di mana kita boleh sahaja menipu rakan, orang tua, saudara, atau orang lain, dan yang terkena tidak boleh marah atau emosi ketika sedar bahawa dirinya telah menjadi sasaran April Fool.

Biasanya mangsa penipuan, jika sudah sedar terkena April Fool, maka dirinya juga akan tertawa atau membebel, dan tidak marah secara serius. Walaupun belum sepopular perayaan tahun baru atau Valentine’s Day, budaya April Fool dalam dua dekad terakhir memperlihatkan kecenderungan yang makin menebal didalam masyarakat kita. Terutama di kalangan anak muda.

Bukan mustahil pula, suatu masa nanti akan meluas ke masyarakat yang tinggal di kampung – kampung dan pedalaman. Ironiknya, masyarakat dengan mudah meniru kebudayaan Barat ini tanpa menyiasatnya terlebih dahulu, apakah budaya itu baik atau tidak, bermanfaat atau sebaliknya.

Perayaan April Fool sebenarnya bermula dari suatu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Fool, berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol di tahun 1487 M, atau bertepatan dengan 892 H.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol beransur-ansur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak sahaja berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis.

Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walaupun sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah barat yang berupa kawasan pegunungan. Islam telah berjaya menerangi Sepanyol.

Kerana sikap para penguasa Islam yang begitu baik dan rendah hati, banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan saja beragama Islam, namun bersungguh-sungguh mempraktikkan kehidupan secara Islam.

Bukan sahaja membaca Al-Qur’an, namun bertingkah-laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka telah meninggalkan muzik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus menerus berusaha membersihkan Islam dari Sepanyol, namun selalu gagal. Maka dihantar sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam Sepanyol.

Akhirnya mereka menemui cara untuk menakluk Islam, yakni dengan pertamanya melemahkan iman mereka melalui jalan serangan pemikiran dan budaya. Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirimkan alkohol dan rokok secara haram ke dalam wilayah Sepanyol.

Muzik diperdengarkan untuk memujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari daripada membaca Al Qur’an. Mereka juga mengirimkan sejumlah ulama palsu untuk meniup-niupkan perpecahan ke dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan usaha ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan dikuasai pasukan salib. Serangan oleh pasukan salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal perikemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibunuh, tetapi juga penduduk awam, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua. Satu persatu daerah di Sepanyol jatuh.

Granada adalah daerah terakhir yang ditakluki. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera salib terus mengejar mereka. Ketika jalan jalan sudah sepi, tinggallah ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan darah, tentera salib mengetahui bahawa banyak muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah.

Dengan lantang tentera salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Namun beberapa orang Muslim dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah disiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah disediakan, mereka pun segera bersiap untuk meninggalkan Granada dan berlayar meninggalkan Sepanyol.


Keesokan harinya, ribuan penduduk muslim Granada keluar dari rumah-rumah mereka dengan membawa seluruh barang-barang keperluan, beriringan berjalan menuju ke pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai pasukan salib, memilih bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumah mereka.

Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api kelihatan menjilat-jilat angkasa ketika mereka membakar rumah-rumah tersebut bersama dengan orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan, hanya boleh terpaku ketika tentera salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakanya terdiri dari para perempuan dan kanak-kanak yang masih kecil. Tentera salib telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara salib segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa rasa belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah mengalir di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman.


Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudiannya diingati oleh dunia kristian setiap tanggal 1 April sebagai (The April’s Fool Day). Pada tanggal 1 April, orang-orang dibolehkan menipu dan berbohong kepada orang lain.

Bagi umat kristian, April Fool merupakan hari kemenangan keatas terbunuhnya ribuan umat Islam Sepanyol oleh tentera salib dengan cara-cara penipuan. Sebab itulah, mereka merayakan April Fool dengan cara menghalalkan penipuan dan pembohongan walau dibungkus dengan dalih sekadar hiburan atau gurauan semata.

Bagi umat Islam, April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seagama disembelih dan dibunuh oleh tentera salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak patut juga ada orang Islam yang terikut merayakan tradisi ini.

Siapapun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka dia sesungguhnya sedang merayakan ulang tahun pembunuhan ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, 5 abad yang lalu. Jadi, perhatikan sekeliling anda, anak anda, atau anda sendiri, mungkin terkena bungkusan jahiliah April Fool tanpa kita sedari.



#copypaste .
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

serba salah .

hey !apa khabar ?semua sehat ?haha bagus tuh .act aku rasa serba salah dngn kwn aku .bkn apaa , apa dy chp mmg betul pun .kami berlaku tidak adil sama dia .kejamnya hati ini :/sorry friend !aku tau kau jenis sensitive , cepat marahh , cepat kecil hati .dont mean kau begitu aku dak suka kawan sama kau .sorry kalau tyme kita jalan tempoh hari mengecewakan hati kau , bkn dak respect kau k .minta maap sesangat cuhs buad kau kecil hati .kalau sbb aku dak layan kau , bkn sbb aku tidak ingin .bkn sbb diri mu .bkn sbb rupa mu .bkn sbb dressing mu .tp sbb aku , sbb aku terlalu pemaluu :3malu menegur urg yg dak pernah berjumpa .aku cuba buang tuh perasaan malu tp apa kn daya .ak tetap pemalu :/perasaan tuh juga mengecewakn kau kn , yaya aku tau .'SORRY' seja yg mampu aku ucapkan .hope kau ikhlas maapkan aku dan sekelian kawan ku .kita kn sahabat !(:

lots of love <3
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

Wednesday, January 4, 2012

persekolahkuh .

hi :3
baru dua hari schl, kerja rumah bnyk sudaaa .ergh == jahat juga cikgucikgu kuh sekalian .haha dak paa .asal aku berjayaaa !tahun ni mesti rajinrajin dulu sikit , pmr kn .haha nervous aku !tp kalau kita study insyaAllah lulus juga tuh kn . btw cer pasal schl nh , murid d kls kami berkurang .ramai yg pindah :/ huhu sunyi kelas teda c aneq .rasa sunyi suda kls .and and aku happy cuh tetap d KERJASAMA .aku dak mau turun dan juga naik kelas .TAKMAUTAKMAU !
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

Thursday, December 29, 2011

hari bahagiaa .

waa sungguh penat aku kemarin .berjalan keliling suria dngn drg puteri , db , faz , kieraa .and meet my fb friend , ROZYANAH !(: ohyaa hampir terlupaa ,aniep dan pasangan gaynyerr pun adaa ! :DD
sampai sejaa d suria , kami p cotton on , kc teman kwn beli baju .then naik atas p beli tiket wayang .wayang cyta darkest hour .cyta tuh dari sebelum pg suria lg aniep mau mau tersangat mau tgok th certaa .sampai sejaa kt kaunter wayang , dy yg duluan ! haha .kami duduk d couple sit .waa ! *trip .haha .bfore kami tngok wayang , perut kami smua jamming sudaa , lalu kt PIZZA HUT trus masuk baa .tyme d pizza hut , aku rasa betulbetul happy .ketawa sejaa ,aniep punya pasal ==' huahua .tp ada bab bab sweet juga d sanaa .aww <3 tp masa kami mkn th dua kawan kami d roz sama kiera hilang dak tau p mana .rugilaa drg .tp ketemu juga akhirnyaa tyme mau tgok wayang sudaa .dupdup habis suda wayang !haha .kami pusing pusing la suria th , teeda arah tuju suda kn .then drg mau beli rantai , kc teman laa .tyme mau beli rantai th , c roz sama kieraa mau plg .alaa awalnyerr :3 sorry dak berapa layan , aku malu baa .haha :DD
pusing punya pusing punya jalan , mulut aku rasa haus , so kami singgah la d yoyo ! start d sana , aniep mula sudaa .teda mud -.-tp aku dak prasan mulanyaa .suda order air aku ma putri duduk la kt tmpt kami th .aniep diam sejaa .aku kc air aku pun dy dak mau .aku mula hairan ?keluar seja dr yoyo smua pun mau balik sudaa .trs aniep kc hp sm duit kt aku dngn cara mara trs bawa break ! aku blurr dak tau pa sala aku .
rupa rupanyaa dy mara sbb aku dak layan dy . aku layan kawan aku jaa .yaa aku tau sala aku pun sbb dak layan dy .sorry dear !:( lastlast berbaik jugaa .ever kami gaduh , aku tetap rasa happy .last hangout for 2011 .say byee 2011 .2012 , be nice to me (: and im pmr victim .hoho !
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)

Wednesday, December 21, 2011

ISLAM ADALAH CARA HIDUP (:

assalammualaikum .agak awal aku bngn hari nh yahh .todayy smua budakbudak pmr ambil result , wuu semua nervous ! chill .waklek wakpeace .insyaAllah lulus juga kmu .aku sedikit tekanan juga laa cuhs aniep.tengok keluar dr tajuk sudaa.sorry! hihi harini seja seja aku mw shareshare sesuatu .sharing is caring la urg bilang .hihi aku terbaca buku 'gen-Q'td awalawal pagii .:3

>jika kita marah -[TOPUP] wuduk untuk menyejukkan jiwa .
>jika kita bingung -[KlIK] doa agar tenang hati .
>jika kita dipuji -[RELOAD] syukur supaya tidak alpa .
>jika kita gagal -[DOWNLOAD] usaha untuk memberi semangat .
>jika kita kecewa -[RESTART] tenaga agar sentiasa sedar .
>jika kita b'sedih -[SELECT] ibu bapa untuk meluahkan perasaan .
>jika kita berdosa -[UNDO] perangai itu dan bersolat taubat .
>jika kita b'dendam -[[DELETE] buruk sangka supaya bersih hati .
>jika kita b'rbohong -[BACKSPACE] kata-kata untuk memperbetulkan keadaan .
>jika kita buat maksiat -[REGISTER SOFTWARE] sikapbaru dan bertaubat nasuha.

bunyi mcm boring kn >sbb skg aku boring .jd shareshare jalaa .huahua (:
terimaa kasehh laaa cuhs sudi baca. LIKE jaa kalau suka and klau mau, jdi FOLLOWERS pun boleh :)